Musta tuntuu

Blogi

Parketinpalasia

 
eben2.jpg

Päässäni on toki ajatuksia seinistä ja keittiökaapeista, mutta ei vielä valmiita – ei ennen kuin olemme tehneet päätöksemme alakerran lattiasta. Yläkerran alkuperäiset lautalattiat vuosimallia 1957 hiotaan, lipeöidään ja lakataan, mutta parkettia ja muovimattoa yhdistelevä alakerta saa uuden, yhtenäisen ilmeen ainakin olohuoneen ja keittiön osalta. Eteiseen saatan valkata jonkin kurankestävämmän pinnan – tai sitten en.

Alakerran ykkösparkettivaihtoehtona pidin Timberwisen Pallasta, mutta kun taannoin tilailin muutamia mallipaloja, jotakin tapahtui, enkä valkannutkaan sitä. Syytän seuraavia seikkoja: 1) puhelimen pientä ja pimeää näyttö, 2) unetonta yötä ja 3) toista viinilasillista. Kun näytteet kolahtivat postilaatikkoomme, nauratti. Olin tilannut neljä palasta, joista kolme katosi alta aikayksikön ‘ei missään nimessä’ -kategoriaan. Neljäs, tummahko tammieben, on kelpo vaihtoehto, vaikka haluankin vielä nähdä Pallaksen ja muutaman muun. Aloin myös miettiä, pitäisikö tammen sijasta valkata lehtikuusi… Voisin vaikka lyödä vetia, että minut tavoittaa pikapuoliin Helsingistä, Timberwisen showroomilta, jos ja kun vaihtoehtojen katsastaminen netin ja tamperelaisrautakauppojen avulla tuntuu toivottomalta…

Meidän lattiavalintaamme määrittää elämäntilanne: kaksi sottapyttylasta, kaksi sottapyttykoiraa ja aivan liian täysi allakka. En tahdo liian tummaa, koska karvat ja kura, joskus pissa (tuo pentukuukausien suola) ja oksennus, enkä liioin liian vaaleaa, koska karvat ja kura ja kaikki muu sama. Haaveilen hieman harmahtavan ruskeasta, armollisen syisestä, luonnollisesta lattiasta. Eben voi olla liian ruskea, mutta ei välttämättä. Ihan vaalea parketti ei pane puhkumaan innosta (vaikka kyllä, haluan vaalean lautalattia yläkertaan), mutta jokin vastarannankiiski minussa kannustaa tekemään toisin. Tai toisin ja toisin, Timberwisen sivuilla kerrotaan, että eben on yhä yksi heidän suosituimmista väreistään… Sisustuslehtisektorilla tummia lattioita on näkynyt viime vuosina harvakseltaan.

Ajattelin käydä pääsiäisen peräsyä rautakaupoissa ja tilata mallin myös Parlalta. Tammi Chalet Desert on kaunis, siinäkin voisi olla ainesta. Onko teillä muita parkettikokemuksia? Ja hei, entäs se pieni eteinen tahi tuulikaappi, onko se parketti siellä tuhoon tuomittu aatos?

P.S. Musta tuntuu koodataan pikapuoliin kuntoon, mutta sitä ennen – mikäli tahdot jättää kommentin – klikkaa ensiksi postaukseni otsaketta, jotta kommentointimahdollisuus avautuu. Ilahtuisin tervehdyksistä kovasti. Niitä tulikin tavan takaa niin Instaa, josta minut tavoittaa nimellä @jonnahoo.